Hartjesdag Zeedijk groepsfoto | Hartjesdagen.nl

HARTJESDAG ma 21 aug 2023

De geschiedenis van de Hartjesdagen

Stichting Hartjesdagen

De Stichting Hartjesdagen is in 2009 opgericht door de ondernemers van de Zeedijk. Het belang van de Hartjesdagen is het bevorderen van de buurtgebondenheid en het stimuleren van het economisch profiel van de Zeedijk en de directe omgeving van de oude binnenstad. De Zeedijk en haar nautische omgeving zullen met haar eeuwenoude imago op de kaart moeten blijven staan omdat deze onlosmakelijk verbonden is met de historie van onze stad en verdient daarom ons aller aandacht.

afbeelding: Breitner | Hartjesdagen.nl

Oorsprong

Voor de oorsprong van de hartjesdagen (derde weekend van augustus) gaan we terug naar de middeleeuwen. Het “gewone” volk kreeg in de bossen rondom Haarlem één keer per jaar, op de derde maandag in augustus, toestemming van de landeigenaar om op de hertjes te jagen. De buit werd mee naar huis genomen en aan grote spitten gebraden. Het feestmaal werd onder het genot van vele pullen bier verorberd en daarna gaf men zich over aan zang en dans. Langzamerhand zakte het festijn af in de richting van Amsterdam en kreeg in de loop van de tijd een steeds meer carnavalesk karakter.

Bachelor-scriptie Cultureel Erfgoed
Bezeten door het verleden?
Hoe de historische context de traditie kan verrijken en versterken
Rosa Posthoorn
Reinwardt Academie

afbeelding: Piet van der Hem | Hartjesdag.nl

Ook een kinderfeest

Vooral in de Jordaan, de Haarlemmerbuurt en op de Zeedijk werd Hartjesdag hartstochtelijk gevierd. Het was een feest van vrijheid en blijheid. Oudere buurtbewoners kunnen zich nog herinneren hoe een bonte stoet van verklede mensen al dansend en zingend over de Zeedijk en de Warmoesstraat naar de Dam trokken en weer terug. Voor de kinderen was het ook feest. De meisjes kregen een matrozenpakje aan en de jongens een jurk.

afbeelding: Johan Braakensiek | Hartjesdag.nl
afbeelding: Johan Braakensiek | Hartjesdag.nl

In 1942 verboden

In 1942 verboden de Duitsers de viering van Hartjesdag en dat leek het einde in te luiden van deze eeuwenoude traditie. In 1997 werd door de ondernemers van de Zeedijk en in samenwerking met de NV Zeedijk dit feest op nieuw geïntroduceerd. Inmiddels is het fenomeen Hartjesdagen niet alleen een verkleedfeest (mannen in vrouwenkleren en omgekeerd, want dat was in vroeger tijden de enige optie, zonder geld).

 

afbeelding: Breitner | Hartjesdagen.nl

Karakter veranderde

In de loop der tijden is het karakter van Hartjesdagen veranderd. Tegenwoordig is er ook belangrijke inbreng van de gay community, is er een buurtbrunch. Het is een van de leukste, gezelligste, meest gemoedelijke feesten op de Zeedijk. Het zou eeuwig zonde zijn, als Hartjesdagen niet meer kunnen worden georganiseerd, ondanks de enthousiaste sponsors en vrijwilligers die er elk jaar weer klaar voor zijn, door gebrek aan geld…

 

Steun Stichting Hartjesdagen!

Steun Hartjesdagen: NL72 RABO 0117 8890 67 St.Hartjesdagen, Amsterdam o.v.v. bijdrage Hartjesdagen en help Hartjesdagen in de toekomst mogelijk te maken!

Alle kleine beetjes helpen.

Auteur en tekenaar Petrus J.A.C. van Geldorp. #Amsterdam 25 augustus 1899 © Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Amsterdam