Hartjesdag Zeedijk groepsfoto | Hartjesdagen.nl

HARTJESDAG ma 21 aug 2023

Veelgestelde vragen

Kan ik reserveren voor de buurtbrunch?

Nee. De buurtbrunch is voor buren, ondernemers en hun genodigden. Na de brunch is er voor iedereen volop de gelegenheid hier en daar aan tafels aan te schuiven.

afbeelding: Johan Braakensiek | Hartjesdag.nl

Waarom staan er andere data en tijden elders op internet? 

Het wemelt op internet van oude en foute info over Hartjesdag. De enig juiste info staat op hier op www.hartjesdagen.nl en op onze Facebookpagina en Twitter.

Is Hartjesdagen een gayfeest?

Hartjesdagen is van oorsprong een buurtfeest, waarbij men zich verkleedde. En omdat niemand geld had, deden mannen een rok aan en vrouwen tekenden een snor, bij wijze van spreken.

Doordat op de Zeedijk ook gay horeca zit, trok het verkleedfeest ook dragqueens waar ze in Rio de Janeiro jaloers op zouden zijn. Winnaar was steevast een dragqueen. Er zijn daarom twee categorieën prijswinnaars ingesteld: Hartjes, mannen verkleed als vrouwen of andersom en Queens: echte dragqueens.

Er is sinds kort ook een prijs voor de Verwarring: de deelnemer die in geen van beide categorieën past.

De hele Zeedijk is betrokken bij het feest, ondernemers en bewoners, he ho bi etc. Iedereen viert samen het leukste feest van de stad.

buurtbrucht tijdens de Hartjesdagen | foto: Diana van Laar © | Hartjesdagen.nl

Waarom op een maandag?

Historisch is ‘Hertjesdag’ op de derde maandag van augustus. Ook is een maandag gunstiger met het oog op bezoekersaantallen. Buren, ondernemers op en rond de Zeedijk nemen graag vrij voor dit buurtfeest.

Wat is de Nacht van de Romantiek?

De avond voorafgaand aan Hartjesdag. In sommige café’s en restaurants programmeren ondernemers zelf een romantisch programma. Dat kan een playlist zijn met Franse chansons, een speciale gastheer of -vrouw, een minstreel, of helemaal niks. Hier is geen programma van.

Hartjesdag Zeedijk groepsfoto | Foto: Diana van Laar © | Hartjesdagen.nl

Waarom geen opera?

De opera is een aantrekkelijk onderdeel van de voorgaande jaren, dat er erg veel mensen op af kwamen. Geen opera betekent minder mensen, minder kosten, vooral omdat dan Hartjesdag maar één dag is en geen twee. Het organiseren van opera + brunch + tafels op één dag is geen optie, want dat is een onmogelijk karwei voor het kleine team dat de kar trekt.

Het gaat dus eigenlijk vooral over de kosten van een tweede Hartjesdag.

Steun Stichting Hartjesdagen
IBAN NL72RABO0117889067
[email protected]

Wat is de Nacht van de Romantiek?

De avond voorafgaand aan Hartjesdag. In sommige café’s en restaurants programmeren ondernemers zelf een romantisch programma. Dat kan een playlist zijn met Franse chansons, een speciale gastheer of -vrouw, een minstreel, of helemaal niks. Hier is geen programma van.

Waarom wordt er maar één dag Hartjesdag gevierd?

Grote evenementen hebben tegenwoordig te maken met striktere beschouwing van een vergunningaanvraag. Drukte vraagt bovendien om meer toezicht, hulpverlening en handhaving, hetgeen de kosten opjaagt. Bovendien worden klachten van bewoners ook gehoord en willen we zo min mogelijk overlast veroorzaken.

Hartjesdag Zeedijk groepsfoto | Foto: Diana van Laar © | Hartjesdagen.nl

Kan ik ook een keer in de Publieksjury?

Sinds enkele jaren is er een team van 6 mensen voor de Publieksjury.
Dat betekent aan een jurytafel midden in het feest zitten, met de belangrijke taak om één publieksfavoriet uit te kiezen, die  de Publieksprijs wint. Dat kan een van de Hartjes- of een van de Queen’s-inschrijvingen zijn.

Je kunt je, ruim van tevoren, aanmelden per e-mail. Als er teveel aanmeldingen zijn, wordt per loting bepaald wie in de Publieksjury komt. Over deze loting kan niet gereclameerd worden. We hebben wel wat anders te doen!